Hem » Byxor

Klädbutiken Skank STHLM

Om du är på jakt efter riktigt tuffa kläder har du har kommit helt rätt!

Byxor

Byxor kan delas upp i olika termer, långbyxor och kortbyxor. Byxor har funnits ända sedan 700-talet före Kristus. Vida byxor sägs ha förekommit bland folkstammar i Iran och sedan har de spridit sig över Europa och Asien med tiden. Idag så tror man också att det var kelterna som introducerade de första byxorna i Europa. Byxorna har givetvis en intressant historia bakom sig. En gång i tiden förbjöds byxor i Romarriket för att man såg det så barbariskt men byxorna accepterades dock i efterhand.

Vanligare än kjol

Byxan var länge ett klädesplagg enbart för män. Så sent som i mitten på 1900-talet ansågs det som skandalöst att en kvinna bar långbyxor. Det gick till och med så långt att en polischef hotade en känd fransk skådespelerska att lämna Paris ifall hon skulle komma klädd i byxor till huvudstaden. Året var 1933 och det skulle dröja ända fram till 60-talet innan det blev vanligare för kvinnor att bära det tvådelade plagget. Ett plagg som numera anses vanligare än kjol och klänning i dagens samhälle.

Olika prisklasser

Idag finns det många olika typer av byxor i olika prisklasser och alla klädbutiker har byxor både för dam och herr. Det finns också finbyxor som matchar kavajer och man kan givetvis välja matchande färger på finbyxorna och kavajen.

Överallt i världen har byxorna flera olika typer av storleksbeteckningar. När man pratar om jeans så är det vanligt att storleken betecknas med ett siffervärde för Waist som förkortast med ”W” och length som förkortas med L. Man finner oftast siffervärdet på byxornas baksida. Det finns också andra storleksbeteckningar där man anger en siffra eller en bokstav såsom C100. En av de vanliga storleksbeteckningarna butikerna har är till exempel large, medium, small och extra small.