Hem » Skor

Klädbutiken Skank STHLM

Om du är på jakt efter riktigt tuffa kläder har du har kommit helt rätt!

Skor

Räknas skor till kläder eller är det snarare en accessoar? Förmodligen ska man räkna det som en helt egen kategori, där variationerna är nästan oändliga. Vilka skor du bär kan berätta mycket om vem du är och vem du vill vara. Riktigt långt tillbaka var skorna endast ett funktionsplagg. Det var till för att skydda fötterna. Det är de förstås än idag – tänk bara på kraftiga arbetskängor som har stålhättor för att skydda tårna från till exempel fallande bjälkar eller andra stora föremål. Som i första hand utsmyckning och en accessoar har de dock också funnits länge, även om det tidigare bara var de allra rikaste som hade råd och möjlighet att bära fina och ömtåliga skor. De kunde ofta fungera som en statussymbol.

Utsmyckade skor

Om man inte hade ett hårt och tungt arbete kunde man helt enkelt ha finare och mer utsmyckade skor, som inte nödvändigtvis var så praktiska att gå i. I Kina var det till exempel ett ideal att ha väldig små och nätta fötter som kunde visa på ett inte allt för hårt liv. Tyvärr var detta ideal så starkt att man lindade fötterna redan när flickor var små bebisar, för att få fötterna att förbli så små som möjligt. Ibland bröt man till och med vissa leder för att nästan vika ihop fötterna. Detta ledde naturligtvis till stora svårigheter att gå och smärtor.

Välj bekväma skor

Än i dag ser vi hur vissa skor är väldigt populära trots att de inte alls är särskilt ergonomiska. Skor med höga klackar och smala tår kan vara väldigt vackra, men det är inte bra att gå för ofta och för mycket i sådana skor. Du riskerar att få smärtor i både rygg och knän. Se till att ha bra och bekväma skor om du är ute och går eller rör dig mycket i arbetet.

Dansskor och träningsskor

Träningsskor och dansskor är en egen kategori skor som framförallt ska vara funktionella och bekväma. Det finns olika skor beroende på om träningen sker inomhus eller utomhus. De är även anpassade för olika aktiviteter som t.ex. löpning, gång eller dans.